Spar 25-40% på ALT tøj & sko! Shop Mid Season Sale.

Hvor hårdt må jeg træne?

Jeg bruger et meget enkelt værktøj til at definere intensitet: Borg-skalaen.


Den er enkel, og den virker. Borg-skalen angiver en subjektiv følelse af anstrengelse, kan anvendes på alle former for bevægelse og tager udgangspunkt i netop den følelse af anstrengelse, du oplever.


Her ser du Borg-skalaen. Til venstre i skalaen kan du læse, hvilken følelse der refereres til, og i højre side, hvilken effekt træningen ved den givne intensitet skal have.


Vær opmærksom på niveau 11-13 på skalaen – her har træningen sundhedsfremmende effekt. Du kan mærke, at du træner, at kroppen bliver varm, men du føler ikke, det er hårdt.

Gåture ved over 5,5 km/t , samt cykelture og ikke mindst styrketræning med medium vægt vil have denne effekt.


Det er netop dette niveau af intensitet, som defineres som moderat, og som du uden frygt kan træne med, både når du ønsker at blive gravid, og når du er blevet det.


Det kan du trygt gøre, også selvom du ikke har trænet før og eventuelt skal tabe dig.

Borg-skalaen
Borg-skalaen

Pointen ved at anvende denne skala er, at to personer med vidt forskelligt fysisk niveau, erfaring og formåen kan lave samme øvelse og referere til to forskellige steder på skalaen.


Jeg sætter eksempelvis en kvinde til at løbe 9 km/t på løbebåndet. Og er hun vant til at løbe, vil det være moderat for hende. Hun vil være i stand til at føre en samtale, mens hun holder tempoet.


Omvendt vil en nybegynder, der eventuelt vejer for meget, føle, at 9 km/t er ekstremt hårdt. For hende vil en gåtur med 6 km/t være det rette niveau.


Netop fordi du tager udgangspunkt i din egen oplevelse, er skalaen rigtig god at bruge, også som gravid.


Altså: Hvis du er vant til at træne, kan du forsætte ved samme niveau som før, du blev gravid, hvilket jeg selv har gjort.


Og er du ikke vant til at træne, kan du sagtens styrketræne med medium vægt og have fokus på daglig bevægelse som gå- og cykelture, der vil sikre dig en sund graviditet, herunder en mindre vægtstigning, end hvis du var inaktiv – helt uden risiko.

Besøg os på BabySam instagram og bliv inspireret af træningsvideoer fra Lotte Arndal

Kilder:


  • ​​​​​​​Lotte Arndal (2018), Sund graviditet: 9 måneder før, 9 måneder efter​​​​​​​

Graviditet og træning

Sidste gang:

Kan jeg begynde nu, hvis jeg ikke er vant til det?

kan jeg begynde nu, hvis jeg ikke er vant til det?

​​​​​Kan jeg starte med at træne under min graviditet, selvom jeg ikke har trænet det tidligere? Og hvad må jeg i så fald lave?
Læs med her, og få råd og vejledning til træning under graviditet.

Næste gang:

Må jeg træne under fertilitetsbehandling?

Må jeg træne under fertilitetsbehandling?

Lotte Arndal oplever, at flere stopper med at træne under fertilitetsbehandling, men er det nødvendigt? Er det mere risikabelt at træne, hvis man er under fertilitetsbehandling? Det kan du blive klogere på lige her.