Shop SALE! Spar på alle kategorier her.

Er dit barn klar

til pottetræning?

Er det ved at være tid for dit barn til at starte pottetræningen? Når dit barn er halvandet til to år, begynder det at kunne kontrollere blæren. Når dit barn begynder at have interesse for, hvad der er i bleen, så kan I så småt begynde at træne at bruge potten og smide bleen.

Det er vigtigt at have i tankerne, at alle børn er forskellige, og det kan variere, hvor lang tid det tager at smide bleen. Det kan tage tid, og der kan ske mange tilbagefald.


Tegn på at dit barn er klar til pottetræning

I halvandet til to års alderen begynder børn ofte at vise tegn på, at de er bevidste om at de tisser. Det kan være, de går lidt væk og kigger ned, når der er tis eller afføring i bleen. Dit barn kan ikke lide, at have en våd ble på og begynder at sige til, når bleen er fyldt.


Det kan også komme til udtryk, ved at dit barn har interesse for potten og toilettet og begynder at efterligne dig. Hvis dit barn begynder at kunne holde sig tør i et par timer eller f.eks. vågner med tør ble efter middagsluren, er det ligeledes et tegn på, at det er tid til pottetræning.


Det er en fordel, hvis dit barn selv kan tage bukserne på og af. Skift evt. bodystocking ud med undertrøje og underbukser. Brug evt. en bukseble, så det bliver så nemt som muligt. Hvis dit barn kan sidde stille i 2-4 minutter, bliver det lettere at sidde stille på toilettet, i den tid det tager. Kan dit barn sige ordene 'tisse' og 'lort' (eller hvilket ord I nu bruger), vil det hjælpe processen, at I kan kommunikere om det, der sker.Potter
Potter

Den bedste periode til pottetræning

Der er faktisk en periode, der er bedst i forhold til at skabe de bedste omstændigheder for pottetræningen - nemlig sommer. Her kan barnet rende rundt med bar numse, uden at blive forkølet. Der vil ske uheld undervejs, og mange gange, så det er både med at være tålmodig og altid have ekstra underbukser og bukser med.


I sommerperioden er der heller ikke brug for så meget overtøj. Det er sværere for dit barn at holde sig, end det er for dig, og det skal ofte gå hurtigt. Så uden overtræksbukser eller flyverdragt, bliver det lettere for jer begge.


Ble om natten

Oftest vil børn først blive renlige om dagen, og stadig have brug for bleen om natten i en periode. Det er sværere at mærke tissetrangen om natten, det er derfor en god idé at bruge potten lige inden sengetid.


Når dit barn begynder at have en tør ble i omkring 14 dage, kan du forsøge at tage bleen af. Der kan stadig ske uheld, og for at undgå dette mest muligt, skal barnet ikke have alt for meget at drikke lige inden sengetid.

Potte eller toilet​​​​​​​

Det er igen forskelligt fra barn til barn, om de har mest lyst til at sidde på toilet eller potte. Det ene er ikke bedre end det andet, og du kan gøre det, dit barn har det bedst med.

Hvis I starter med toilettet, er det vigtigt at anskaffe et lille toiletsæde med en skammel til fødderne.


Tilbehør til pottetræningen

Der er flere muligheder for, hvad du kan købe af tilbehør til træningen. Du kan enten købe et samlesæt 3i1 med toiletsæde, der kan bruges løst eller som potte inkl. skammel, ellers kan du købe et toiletsæde og skammel for sig.


Potter
Potter

TIPS OG RÅD TIL TRÆNINGEN​​​​​​​

  • Gør det sjovt at sidde på potten. Lad dit barn læse en god bog, mens det sidder på potten.


  • Lær at tolke dit barns signaler. Det kan f.eks. være et bestemt ansigtsudtryk eller en bevægelse, der viser, at det tisser eller har afføring.


  • Begynd med at bruge potten lige efter måltider og middagslur. Tag bleen af og skab hyggelige omstændigheder, mens dit barn sidder på potten.


  • Tag et skridt af gangen - og skæld aldrig ud. Det er kun naturligt, at der er små uheld undervejs i processen. Giv i stedet masser af ros, når det går godt. Det skal nok komme til at ende godt.


  • Spørg dit barn, om det skal på potten. Gerne med jævne mellemrum. Nogle gange kan det være, du får et ja eller nej, hvor det ikke er tilfældet, men vær klar uanset hvad.


  • Vis dit barn, hvordan du selv gør, når du er på toilettet. Potten skal være synlig, så barnet er bevidst om, at det er en mulighed.


  • Det kan være ubehageligt for dit barn, at lave afføring på toilettet i starten. Her er det vigtigt at beholde bleen på et stykke tid endnu. Bliv ved med at opmuntre i stedet for at skælde ud og presse.


  • Det kan være at dit barn til tider ikke mærker eller ignorerer, at det skal tisse. Du kan her foreslå løbende, om det er tid til at gå på toilettet.


  • Undgå at kommentere negativt, ved uheld. Det er helt naturligt. Kom i stedet med opmuntrende kommentarer, om at dit barn snart vil kunne nå ud til toilettet.  ​​​​​​​​​​​​​​


Andre artikler

Inspiration til pusleplads

INSPIRATION TIL PUSLEPLADS

Med en baby skal der pusles og hygges i mange timer. Det kan derfor være en god idé at lave et rigtig hyggeligt og roligt område, med altid fast adgang til de forskellige pusleudstyr der skal bruges. Vi giver dig et par fifs til en god pusleplads.


GLAD I BAD

9 råd til at gøre din babys første bad til en dejlig oplevelse. Sundhedsplejerske Anette Straadt guider dig på vej.


GUIDE TIL LEGETØJ

Små børn bider i, og sutter på legetøjet. Det stiller store krav til produkterne. Hos BabySam tager vi dette ansvar meget alvorligt. Gennem nøje udvælgelse af de bedste producenter og produkter har vi sikret os, at du trygt kan handle legetøj hos os. Men hvilket legetøj passer bedst til de forskellige alderstrin? Vi har samlet nogle idéer som er alderssvarende til de små og som de vil elske.